Zaujímavosti

Články zo sveta psychológie.

Ocitol/a som sa v odrazovom (rebound) vzťahu?

apr 29, 2024

Možno ste už počuli o situácii, kedy sa niekto po ukončení vážnej známosti pomerne skoro ocitol v novom vzťahu. Vzťah síce rýchlo napredoval, avšak v ňom bol stále prítomný „duch“ bývalého partnera/partnerky. To je typický príklad tzv. odrazového vzťahu.

Odrazový vzťah znamená začať nový vzťah skôr, než sme emocionálne „zahojení“ z predošlého vzťahu. Takýto vzťah je často krátkotrvajúci. Kým väčšina ľudí vstúpi do tohto vzťahu podvedome, časť ľudí to robí učelovo, napríklad aby sa vyhli pocitom osamelosti. Odrazový vzťah je teda v jednoduchosti mechanizmom zvládania záťažovej situácie rozchodu.

Ako rozpoznáme, že sme sa ocitli v odrazovom vzťahu?

Ako sme si naznačili, človek, ktorý je po rozchode, nemusí byť hneď pripravený začať nový vzťah. Ako teda rozpoznáme, že sme sa ocitli v odrazovom vzťahu?

  • Partner/ka je nedávno po rozchode – aj keď názory na čas potrebný na emocionálne zahojenie sa po rozchode sú rôzne, platí, že ak je niekto pár týždňov, prípadne pár mesiacov po rozchode, je prítomné riziko vzniku odrazového vzťahu.
  • Vzťah napreduje príliš rýchlo – napríklad sa partneri usilujú príliš rýchlo „zadefinovať“ svoj vzťah, nasťahovať sa k sebe alebo sexuálne sa zblížiť.
  • Majú obavy zo záväzkov – ide o opačný jav ako v predošlom bode. Títo ľudia sa necítia byť pripravení na dlhodobé plány vo vzťahu, nedokážu byť v ňom naplno prítomní.
  • Často vás prirovnávajú k svojim bývalým partnerom/partnerkám – porovnávanie sa môže týkať výzoru, správania, osobnosti. Buď očakávajú, že sa budete čo najviac „podobať“ ich bývalým známostiam, alebo naopak, čo najviac sa od nich odlišovať.
  • Zameranie vzťahu je sexuálne – častokrát sa stáva, že sa partner/ka vyhýba iným spoločným aktivitám, je emočne nedostupný/á, nemá záujem zoznámiť vás spriateľmi či rodinou.
  • Bývalý partner/ka je stále prítomný/á – buď sa „náhodne“ stretávajú, alebo sú v kontakte cez sociálne médiá. Opačným prípadom môže byť, že sa úplne vyhýbajú rozhovorom o svojich bývalých partneroch/partnerkách. Majú voči nim stále pocity hnevu alebo zatrpknutosti: ak sa o svojom bývalom vyjadrujú nepekne, alebo naopak, príliš pozitívne, môže to byť tiež znak, že sú prítomné nedoriešené emócie.
  • Neusilujú sa spoznať vás – chýba záujem spoznať vás a vaše reálne ja alebo veci, ktoré sú pre vás dôležité. Zdá sa, akoby najviac oceňovali pozornosť, ktorú od vás dostávajú.
  • Často zdieľajú veci na sociálnych médiách – pričom motívom je vyvolať žiarlivosť u bývalého partnera/partnerky.

Z akých dôvodov ľudia vyhľadávajú odrazové vzťahy?

Kým u niektorých ľudí sú tieto dôvody sú vedomé, u iných môžu prebiehať aj podvedome. V nasledujúcej časti uvádzame najčastejšie dôvody, pre ktoré si ľudia volia odrazové vzťahy:

  • Aby „zabudli“ na bývalého partnera/partnerku
  • Aby u nich vyvolali žiarlivosť
  • Aby vyplnili pocit prázdnoty a osamelosti po rozchode
  • Aby nahradili chýbajúce emočné spojenie

Ako dlho trvajú odrazové vzťahy?

Časť odborníkov sa zhoduje, že odrazové vzťahy majú zvyčajne len krátke trvanie (od jedného mesiaca po rok). Dôvodom je, že jedna z osôb do vzťahu vstupuje na základe reakcie na svoje pocity z rozchodu, namiesto toto, aby mala skutočný záujem o nový vzťah.

Výskumy však naznačujú, že rozhodujúca je motivácia osoby, ktorá využíva tento typ vzťahu. Ak je táto osoba úprimná ohľadom svojich pocitov a má vôľu posunúť sa vpred, odrazový vzťah sa môže napokon vyvinúť v zdravý a dlhotrvajúci vzťah.

Čo robiť, ak ste v odrazovom vzťahu?

Ak ste sa ocitli v odrazovom vzťahu (odrazovom pre vás),  je vhodné odpovedať si na nasledovné otázky: Mám už spracované ukončenie predchádzajúceho vzťahu?Cítim sa aspoň čiastočne pohodlne s tým, že som aktuálne bez partnera/partnerky?

Ak ste sa, naopak, ocitlli v odrazovom vzťahu nedobrovoľne (vzťah je odrazový pre partnera/partnerku), je dôležité úprimne si odpovedať: Je to pre mňa vyhovujúca situácia? Dokáže mi nový partner/ka poskytnúť takú kvalitu emočného spojenia, akú potrebujem?

V prípade, že máte záujem budovať dlhotrvajúci vzťah, skúste to otvorene komunikovať. Môžete napríklad povedať: „Ako spolu trávime čas, zisťujem, že ťa začínam mať naozaj rád/rada. Zaujíma ma, ako to cítiš ty.“

Ak váš partner/ka nedokáže aktuálne poskytnúť takú kvalitu vzťahu, akú hľadáte, môžete vyskúšať nasledovné:

  • Zamerajte sa na to, čo môžete, a čo nemôžete zmeniť – majte na pamäti, že ak ste sa nedobrovoľne ocitli v tomto type vzťahu, nie je to vaša vina. Nemôžete zmeniť druhého človeka a jeho motiváciu. Zamerajte sa preto na to, aby ste sa posunuli vpred a našli si niekoho, kto vás už dokáže plne vnímať a oceniť.
  • Praktizujte starostlivosť o seba – zamerajte sa na čokoľvek, čo vám prináša radosť.
  • Opustite vzťah – ak vaše potreby nie sú napĺňané, zvážte aj rozchod. Odrazový vzťah môže byť v poriadku, len ak obom stranám vyhovujú jeho podmienky.
  • Obráťte sa na svojich blízkych – môže to byť rodina, priatelia, prípadne aj odborník, ktorí vám poskytnú potrebnú oporu.
  • Dôverujte si – aj napriek tejto nepríjemnej skúsenosti je množstvo ľudí, ktorí majú záujem o zdravý a trvácny vzťah.

Ako dlho trvá, kým sa zotavíme po rozchode?

Po rozchode môžeme pociťovať emočnú, ba dokonca aj fyzickú bolesť. Každý sa z tejto skúsenosti zotavuje iným tempom. Taktiež platí, že z určitých vzťahov môže zotavovanie trvať dlhšiu dobu. Sú to najmä tie vzťahy, ktoré trvali dlhšie a znamenali pre nás veľa.Populárne zdrojeuvádzajú, že je potrebná polovica dĺžky trvania vzťahu. Podľa online prieskumov je to približne 3,5 mesiaca po rozchode a asi 1,5 roka po rozvode. Vedecké výskumy (Eastwick a kol, 2007) však naznačujú, že stres spojený s rozchodom postupne klesal v priebehu niekoľkých týždňov, a približne po 10 týždňoch sa účastníci výskumu začali cítiť lepšie.

V skutočnosti je to však komplikovaný proces a závisí od viacerých faktorov:

  • Záväzok – čím viac sme do vzťahu investovali, tým viac nepohody prežívame, keď tento vzťah skončí.
  • Nevera – ak bola prítomná, popri rozchode je potrebné spracovať aj narušenie dôvery.
  • Kvalita vzťahu – smútenie po ukončení menej uspokojujúceho vzťahu pravdepodobne potrvá o niečo kratšie.
  • Kto ukončí vzťah – ak s nami ukončil vzťah partner/ka, môžeme sa cítiť zraniteľne a môže to ovplyvniť našu sebadôveru. Na druhej strane, to, že vzťah ukončíme my, nemusí znamenať, že necítime stres. Aj keď vieme, že sme urobili správne rozhodnutie, môžeme smútiť nad stratou vzťahu.

Ako vieme, že sme sa už vyliečili z rozchodu?

Ukončenie vzťahu je považované za stratu, ktorá potrebuje byť spracovaná primeraným spôsobom (bez ohľadu na to, ako vzťah skončil). To znamená vziať si nejaký čas pre seba a reflexiu toho, aký vzťah hľadáte v budúcnosti. Je to obdobie, kde na sebe môžete pracovať mentálne, fyzicky, emočne či spirituálne. Cieľom je zabezpečiť, aby ste si do budúceho vzťahu neprenášali nedoriešený „batoh“ emócií. Je to síce náročné obdobie, ale môže poskytnúť veľmi cenné skúsenosti pre váš osobnostný rast.

To, že sme už zahojení po rozchode, spoznáme podľa toho, že si dokážeme spomenúť aj na spoločné pekné časy bez toho, že by sme pociťovali bolesť. Taktiež už nemáme potrebu vyhýbať sa aktivitám, alebo miestam, ktoré nám pripomínajú bývalého partnera/partnerku. Cítime sa sami so sebou komfortne a začíname byť pripravení opäť spoznávať nových ľudí.

Ako môže pomôcť psychológ/ička?

Psychológ môže pomôcť pri sprevádzaní procesom smútenia nad ukončeným vzťahom, spracovaním silných emócií, ktoré sa na tento zážitok viažu. Pomôže tiež s budovaním sebadôvery a nezávislosti. Podporí v dodržiavaní psychohygieny a posilní mechanizmy zvládania záťažových situácií. Môže tiež pomôcť v tréningu otvorenej komunikácie a asertivity.

Použité zdroje:

Kaytee Gillis: Rebound Relationship: Definition, Signs & What To Know. 2023.

Sanjana Gupta: What Is A Rebound Relationship? 2022.

Kiaundra Jackson: 14 Signs Of A Rebound Relationship & Things To Know If You´re In One. 2021.

Gabrielle Kassel: How To Recognize A Rebound Relationship and What To Do Next. 2021.

Crystal Raypole: How Long Does It Take To Get Over A Breakup? 2024. 

Sledujte nás

Získajte viac informácií a sledujte nás na našich sociálnych sieťach.