Zaujímavosti

Články zo sveta psychológie.

Ako rozpoznať toxický vzťah?

feb 25, 2024

S pojmom toxický vzťah sa pomerne často stretávame nielen v populárnej psychológii, ale aj v bežnej komunikácii. Označujeme ním jav, kedy vnímame, že niečo vo vzťahu nie je v poriadku, je nezdravé a potenciálne ohrozuje psychické či duševné zdravie. V tomto článku sa preto zameriame na objasnenie toho, čo je a čo nie je toxický (nezdravý) vzťah, ako ho rozpoznať a ako takúto situáciu riešiť.

Toxický vzťah sa vyznačuje správaním vo vzťahu, pre ktoré sa cítite nešťastní. Môže to zahŕňať nepochopenie, neúctu, nečestnosť, kontrolujúce správanie, nedostatok opory či množstvo konfliktov. Po čase strávenom s vaším partnerom/partnerkou sa môžete cítiť vyčerpaní, možno sa dokonca obávate spoločne strávených chvíľ. V takomto vzťahu pociťujete, že vaša duševná pohoda je ohrozená, negatívne emócie prevažujú nad pozitívnymi a vzťah ako taký sa stáva veľkým odčerpávačom energie.

Na prvý pohľad sa môže zdať, že rozpoznať takýto nezdravý vzťah je jednoduché. Môže to však byť pomerne komplikované, najmä, ak sa toxicita viaže na romantický vzťah. Toxické vzťahy sa však netýkajú len romantických vzťahov. Môžu byť tiež prítomné v rodinách, na pracovisku, ale aj v priateľských vzťahoch.

Dôležité ale je si uvedomiť, že v zdravom vzťahu sa taktiež vyskytujú nezhody, nedostatok opory, alebo neprimeraná komunikácia. Samozrejme, stále sú to nepríjemné javy a je potrebné ich riešiť s partnerom/partnerkou. Ak sa však vo všeobecnosti dokážete spolu otvorene porozprávať, ospravedlniť ak je to potrebné, riešiť problémy spoločne a tešíte sa z prítomnosti toho druhého, pravdepodobne nejde o toxický vzťah. Je preto potrebné dať si pozor na to, kedy a v akom kontexte používame pojem toxicita, toxický človek, toxický vzťah.

Tiež je dôležité si pripomenúť, že ľudí, ktorí sa vo vzťahu správajú nezrelo (toxicky), by sme nemali automaticky považovať za zlých, zákerných, vykorisťujúcich či neschopných empatie. Vo väčšine prípadov sú to ľudia, ktorí majú veľmi zraňujúce skúsenosti z detstva a dospievania. Vyvinuli si preto „stratégie na prežitie“, ktoré im v týchto obdobiach pomohli. Ale ak nemali možnosť nahradiť ich zrelšími stratégiami, tak v dospelosti často trpí nielen ich okolie, ale aj oni samy.

V nasledujúcej časti si preto objasníme, kde je hranica medzi bežnými javmi chýbajúcej opory či pochopenia a kedy to naberá znaky nezdravého, toxického vzťahu.

Aké sú znaky toxického vzťahu?

Toxický vzťah sa môže prejavovať veľmi rôznorodo. Môže to byť napríklad:

  • Nedostatok opory – kým zdravé vzťahy sú založené na vzájomnej túžbe podporovať druhého v úspechoch a tešiť sa z nich, v nezdravých vzťahoch sa každý úspech stáva zdrojom súťaže.
  • Toxická komunikácia – namiesto láskavých slov a vzájomného rešpektu sa v konverzácii často vyskytuje sarkazmus, kritika, prípadne nadávanie si. Prípadne ak partnera/partnerku niekto konfrontuje, preruší s týmto človekom všetok kontakt.
  • Závisť a žiarlivosť – z času na čas je v poriadku cítiť tieto emócie. Problémom sa to však stáva ak pre závisť jeden nedokáže vnímať pozitívne úspechy druhého, alebo je prítomné neustále podozrievanie a nedôvera.
  • Kontrolujúce správanie –ak sa vás partner neustále pýta, kde ste boli celý čas, alebo sa hnevá, ak okamžite neodpoviete na správy. Prípadne komentuje váš vzhľad a určuje, čo si môžete obliecť.
  • Chýbajúca opora –ak vás niečo trápi a necítite sa bezpečne hovoriť o tom, alebo viete, že nebudete vypočutí.
  • Nečestnosť –ak si potrebujete vymýšľať, kde ste boli a s kým, pretože sa snažíte vyhýbať času strávenému s partnerom/kou, alebo sa obávate, ako by reagoval/a, ak by ste povedali pravdu.
  • Chýbajúci rešpekt – môže sa to prejavovať napríklad ako neustále meškanie, zabúdanie na udalosti, a to napriek tomu, že ste hovorili, že je to pre vás dôležité.
  • Vážne finančné nezhody –napriek vašej dohode, ako budete hospodáriť s peniazmi, partner/ka túto dohoduneustále porušuje a nakupuje drahé veci alebo vyberá peniaze z účtu.
  • Neustály stres – bežné životné udalosti (choroba, strata práce ai.) môžu vytvárať stres vo vzťahu. Ak sa však cítite vo vzťahu pod stresom aj keď z iných oblastí nepociťujete psychickú záťaž, môže to byť ukazovateľ nezdravého vzťahu.
  • Ignorovanie vašich potrieb –napríklad ak mu/jej neustále vychádzate v ústrety v tom, čo chce robiť, aj keď vie, že je to proti vašim prianiam alebo mimo vašej komfortnej zóny. Prípadne vaše emočné potreby obráti tak, že nakopon upokojujete vy jeho/ju.
  • Strata vzťahov – prestali ste tráviť čas s priateľmi alebo rodinou, či už preto, aby ste sa vyhli konfliktu s partnerom/partnerkou, alebo aby ste nemuseli vašim blízkym vysvetľovať, čo sa deje vo vašom vzťahu. Rovnako aj váš partner/ka nemá iné blízke priateľstvá.
  • Rodina a priatelia nemajú dobrý pocit z vášho partnera/partnerky – vaši najbližší sa necítia dobre v jeho/jej prítomnosti.
  • Nedostatok starostlivosti o seba – nevenujete sa už svojim záľubám, zanedbávate svoje zdravie a obetujete svoj voľný čas.
  • Dúfanie v zmenu – zotrvávate vo vzťahu, pretože si pamätáte, aké pekné boli začiatky. Možno tiež dúfate, že ak sa zmeníte vy, partner/ka sa zmení tiež.
  • Chodenie po tenkom ľade – obávate sa, že hovorenie o problémoch vyprovokuje extrémnu reakciu, a preto sa konfliktom vyhýbate a nechávate si to, čo vás trápi, pre seba.

Ako sa cítite v toxickom vzťahu?

Žitie v nezdravom vzťahu sa môže prejaviť na našej duševnej aj telesnej pohode. Medzi najčastejšie prejavy patrí, že sa cítime:

  • Nešťastne – prítomné sú pocity smútku, hnevu, úzkosti až rezignácie
  • Nedoceneno – chýba vám pocit rešpektu a naplnenia vlastných potrieb. Máte pocit, že stále viac dávate, než dostávate zo vzťahu.
  • Zhoršilo sa vám sebavedomie a celkové duševné zdravie
  • Cítite sa stále pod hrozbou útoku či obviňovania a chýba vám opora
  • Pozorujete, že sa vám zhoršili spánkové a stravovacie návyky
  • Máte pocit, že ste zodpovední za dobré aj zlé nálady partnera/ky
  • Keď ste spolu, necítite sa dobre emočne ani duševne
  • Cítite sa osamelo, aj keď ste spolu

Kto je náchylnejší dostať sa do toxického vzťahu?

Aj keď ktokoľvek sa môže ocitnúť v toxickom vzťahu, existujú určité skupiny ľudí, ktoré sú pre to náchylnejšie. Sú to napríklad ľudia, ktorí sú veľmi empatickí, ľudia, ktorí sa snažia potešiť iných alebo aj ľudia, ktorí vyrastali v rodine, kde bolo prítomné nezdravé správanie.

Sú tiež situácie, ktoré môžu ovplyvniť to, že sa vo vzťahu prejavia známky toxicity. Môžu to byť napríklad minulé skúsenosti zo vzťahov, ktoré sme si ešte „nespracovali“ a negatívne ovplyvňujú aktuálny vzťah. Napríklad, ak nám bol partner/ka v predošlom vzťahu neverný/á, môžeme mať tendenciu byť v aktuálnom vzťahu príliš nedôverčiví, či kontrolujúci.

Som v toxickom vzťahu – a čo ďalej?

Veľa ľudí si myslí, že toxický vzťah je odsúdený na rozchod. Nemusí to tak však vždy byť. Rozhodujúcim faktorom je, že obaja partneri sa musia chcieť zmeniť.

V nasledujúcom článku si priblížime, ako možno pracovať na vzťahu, v ktorom je toxicita a ako rozpoznať, kedy je potrebné vzťah opustiť.

Zdroje:

Cindy Lamothe: Is Your Relationship Toxic? What To Look For. 2023.

Elizabeth Scott, PhD: What Is A Toxic Relationship? How To Spot The Warning Signs Of Toxic Relationships. 2023.

Silvi Saxena: What Is A Toxic Relationship? Signs, Impacts & How To Fix It. 2022.

Olivia Guy-Evans, MSc.: 7 Signs Of A Toxic Person & How To Deal With Them. 2023.

Julie Nguyen: 10 Necessary Steps To Fix A Toxic Relationship. 2022.

Insha Rahman, LCSW: How To Leave A Toxic Relationship. 2022.

Lenka Uherová: Ako vzniká narcizmus a ako vyzerá terapia, ktorá môže pomôcť (podcast Ľudskosť). 2023.

Sledujte nás

Získajte viac informácií a sledujte nás na našich sociálnych sieťach.