Zaujímavosti

Články zo sveta psychológie.

Ghosting

máj 20, 2024

Možno ste už počuli o situácii, že nádejne vyzerajúca známosť náhle prerušila kontakt, prestala odpisovať na správy a bez varovania sa vytratila z nášho života. To v nás zanecháva pocity ako smútok, hnev, pochybnosti o sebe a mnohé iné. Ide o jav, ktorý sa nazýva ghosting. V nasledujúcom článku by sme sa chceli venovať práve tejto téme, nakoľko ide o pomerne častý fenomén pri zoznamovaní sa, ale aj v už existujúcich vzťahoch.

Termín „ghosting“ teda označuje situácie, keď niekto prestane komunikovať, vytratí sa zo vzťahu bez varovania či vysvetlenia. Ak sa aj pokúšame obnoviť kontakt, táto osoba zvyčajne neodpovedá. Samotný termín ghosting (odvodený od slova „ghost“ – duch) teda znamená, akoby sa daný človek vyparil, zmizol ako duch. Je to vnímané ako nezrelý a pasívno – agresívny spôsob, ako ukončiť vzťah. Táto stratégia je však škodlivá pre obe strany. Kým obeť ghostingu sa cíti zraneno, nahnevane či odmietnuto, ten, kto využil ghosting sa musí zasa vysporiadať s pocitmi ako vina či hanba za to, ako sa zachoval. Zvyčajne sa ghosting týka randenia a romantických vzťahov, ale môže sa to vyskytnúť aj v priateľských či pracovných vzťahoch.

Ako môže vyzerať ghosting?

Ghosting môže byť náhly a nečakaný, ale môže to tiež byť postupný proces, v ktorom sa zmiznutie z kontaktu môže prebiehať napríkladtakto:

  • Ignorovanie alebo neodpovedanie na správy a emaily.
  • Byť s niekým na rande a už mu/jej viac neozvať, aj keď sa snaží ďalej komunikovať.
  • Náhle prerušenie kontaktu s niekým, s kým ste tvorili pár mesiace, prípadne roky.
  • Zámerne komunikovať pomaly, stručne alebo nezáväzne s tým, že druhá strana vás napokon prestane kontaktovať.
  • Dohodnúť sa s niekým na stretnutie alebo rande a neprísť – bez vysvetlenia.
  • Ukončiť pracovný pomer bez toho, aby to bolo oznámené zamestnávateľovi.
  • Prestať chodiť na stretnutia s psychológom/koučom ai. bez toho, aby im bolo odkomunikované, že už s nimi nechceme spolupracovať.

Čo robiť po tom, ako sme zažili ghosting?

Ak sme zažili ghosting, môže to byť pre nás šok, sprevádzaný emóciami ako hnev, strach, frustrácia. Pre efektívne zvládnutie tejto situácie sa odporúča nasledovný postup:

  1. Zhodnoťte situáciu – najskôr sa zamyslime, či daný človek nie je práve na pracovnej ceste alebo na výlete, či náhodou nemá pred veľkou udalosťou, na ktorú sa pripravuje, alebo či si práve neprechádza veľkou psychickou záťažou. Je tiež dôležité zostať objektívny v tom, či nám tento človek len odpisuje pomalšie, alebo sa ozaj „vytratil“.
  2. Priamo sa spýtajte, čo sa deje – môžete napríklad napísať: „Všimol/všimla som si, že v poslednej dobe neodpovedáš tak často. Je všetko v poriadku?“ Ak má tento človek záujem o udržanie vzťahu, jeho/jej odpoveď vám poskytne rozumné vysvetlenie, častokrát aj s ospravedlnením. Ak, naopak, táto osoba už nemá záujem udržiavať vzťah a nevie, ako to povedať, vaša správa mu/jej pomôže odkomunikovať to otvorene. 
  3. Preskúmajte svoje emócie – ak s nami niekto takto náhle prerušil kontakt, môžeme cítiť úzkosť, hnev, pochybnosti o sebe. Užitočné môže byť tieto emócie viac preskúmať – cítim smútok, pretože som prišiel o niekoho, na kom mi veľmi záleží? Alebo je to skôr o strachu z odmietnutia?
  4. Posuňte sa ďalej – aj keď neexistuje presný časový rámec, po akom prijať fakt, že s nami druhá osoba už nebude komunikovať, odporúča sa pravidlo 1-2 týždňa pri novej známosti a približne 1 mesiac pri človeku, ktorý nám je blízky a poznáme sa dlhšie.

Prečo ľudia využívajú ghosting?

Ak ste zažili ghosting, je pravdepodobné, že to vypovedá viac o človeku, ktorý využíva túto stratégiu, než o vás, že by ste urobili alebo povedali niečo zlé. Hoci sa to nezdá, na druhej strane nemusí byť vždy len krutá a ľahostajná osoba. Ghosting je spôsob (aj keď nevhodný) zvládania záťažových situácií. Jeho cieľom je chrániť túto osobu pred náročnými konverzáciami a vzťahovými dynamikami.

Existuje viacero dôvodov, pre ktoré ľudia môžu využiťghosting:

  • Výhoda technológií – niekedy zabúdajú, že na druhej strane sú tiež reálni ľudia.
  • Sú príliš zaneprázdnení alebo v strese – možno najskôr nestihli alebo zabudli odpísať, a keď prešiel dlhší čas, bolo im už nepríjemné odrazu sa ozvať.
  • Nevedia, ako viesť náročný rozhovor, pretože nechcú zraniť city druhého – je im nepríjemné odmietnuť niekoho, tak si zvolia cestu ghostingu, aj keď je to oveľa zraňujúcejšie.
  • Nízka empatia – stratili záujem pokračovať v komunikácii a nenapadne im, že keď prerušia kontakt, môže to druhému ublížiť.
  • Psychické ochorenie – napríklad pri depresii môže chýbať energia potrebná pre udržiavanie vzťahov, pri bipolárnej poruche môže miera kontaktu kolísať podľa fázy ochorenia.
  • Neistá vzťahová väzba – v tomto prípade môže daná osoba oscilovať medzi záujmom o intímny vzťah, a zároveň sa mu vyhýbať, keď sa dvajapríliš zblížia.
  • Je to mocenská hra – môže to dodávať pocit moci a kontroly nad situáciou, najmä ak daná osoba má pocit, že jej bolo ublížené.
  • Obávajú sa o vlastnú bezpečnosť – ide o jediný opodstatnený dôvod pre ghosting. Ak je pre nás daný vzťah emočne alebo fyzicky ohrozujúci (napríklad druhá osoba je už vo vzťahu, podieľa sa na nejakej nelegálnej činnosti, alebo vykazuje známky emočného zneužívaania či manipulácie), najbezpečnejším riešením môže byť práve takýto tichý odchod.

Ako sa vyrovnať s tým, že sme boli „ghosted“?

  • Prijmite realitu a emócie s tým spojené. Čím skôr prijmeme fakt, že sme boli „ghosted“, tým rýchlejšie sa dokážeme posunúť ďalej. Je v poriadku, ak cítime smútok, hnev, sklamanie ai. Je tiež prirodzené, ak sa potrebujeme vyplakať, vykričať, či zdôveriť niekomu.
  • Odolajte pokušeniu opakovane kontaktovať osobu, ktorá sa odmlčala bez vysvetlenia.
  • Majte na pamäti, že to nie je vaša chyba. Aj keď môžeme mať tendenciu uvažovať, či sme urobili alebo povedali niečo, čím sme ho/ju odradili, vo väčšine prípadov ghosting nie je o nás, ale o osobe, ktorá túto stratégiu využila.
  • Povedzte, čo chcete povedať, a potom sa posuňte ďalej. To pomôže získať pocit  uzavretia tohto vzťahu a dokážeme sa tak rýchlejšie posunúť vpred. Môže to byť napríklad: „Ahoj, mám pocit, že už nemáš záujem ďalej komunikovať. Ak je to tak, dáš mi prosím vedieť? Je to pre mňa prijateľnejšie, než len prerušiť kontakt.“
  • Postarajte sa o seba. Pomôže napríklad spánok, stretnutie s blízkymi alebovenovať sa svojim záľubám.
  • Komunikujte s blízkymi, prípadne vyhľadajte pomoc (psychológa, psychoterapeuta).

Aká je alternatíva ghostingu?

Ak chcete ukončiť vzťah, alebo známosť, hoci len krátku, komunikujte priamo a citlivo. Môžete napríklad povedať: „Zdáš sa mi ako fajn človek, ale mám pocit, že by to medzi nami nefungovalo. Vážim si tvoj čas a chcel/a som byť úprimný/á.“Hoci je možné, že dostanete negatívnu reakciu, ale vždy je to oveľa lepšie riešenie, než ghosting.

Ako môže pomôcť psychológ?

Môže pomôcť vyrovnať sa s emóciami spojenými so stratou tohto človeka. Pomôže tiež so znovuoobnovením sebadôvery a posilnením asertivity. Ak sa sami obávame ukončiť s niekým komunikáciu, aby sme ho/ju nezranili, psychológ môže pomôcť pripraviť sa viesť aj takéto náročné konverzácie.

Zdroje:

Hilary I. Lebow: 8 Reasons You´ve Been Ghosted. 2021.

Wendy Rose Gould: What Is Ghosting. When A Friend Or Romantic Interest Disappears Without Explanation. 2023.

Barbara Field: Being Ghosted: Wh It Happens And How To Cope. 2023.

Kelly Gonsalves: The 4 Next Steps When You Think Someone Is Ghosting You. 2022.

Kelly Gonsalves: The Ultimate Guide To Ghosting: Why People Do It, How To Respond And More. 2022.

The PsychCompany Team: Ghosting Is Ruining Our Relationships, Here Is What To Do About It. 2021.

Sledujte nás

Získajte viac informácií a sledujte nás na našich sociálnych sieťach.